Tegn og symboler, hånd i hånd

Noe av det som gjør at Grid 3 skiller seg ute fra andre ASK-systemer er alle oppsettene som ligger klare til bruk sammen med muligheten til å gjøre individuelle tilpasninger. Det gjør at det er mulig å utvide og skreddersy språkmulighetene for brukeren. Dette gir et hav av muligheter – men et hav av muligheter kan virke skremmende, for hvor skal man begynne?

Bilder av tegn er hentet fra Tegnbanken og gjengitt med tillatelse fra Statped. Statped har ikke ansvar for det faglige innholdet i dette produktet.

Tegn og symboler, hånd i hånd

Hva er første steg?

Gro Solveig Kateraas, ergoterapeut og hjelpemiddelkonsulent hos Cognita har noen innledende tips: «Kan brukeren lese og skrive? Da er tekst-baserte oppsett det beste stedet å starte. Når symbolkommunikasjon er det mest hensiktsmessige, finnes det noen grunnleggende oppsett det kan være fint å se på og teste ut.»

Kursrekken Starte med ASK er en fin introduksjon til hvordan man skal begynne å introdusere et ASK-hjelpemiddel.

Symbolprat A til D

Symbolprat-serien har stegene A til D, hvor A er den mest forenklede. «Denne serien kan sees på som en kommunikasjonstrapp», sier Gro Solveig. «Den inneholder en fire stegs reise som tar deg fra enkel setningsbygging til mer avansert grammatikk og meldinger med bruk av symboler.»

Les historien om Brage og hans reise i Symbolprat, “Endelig kan vi krangle”

Hun trekker frem et inspirerende eksempel på vellykket individuell tilpasning, som har vist seg å være til nytte for mange brukere.

Signo + Grid + Tegnbanken = sant

Hos Signo Voksenopplæring i Andebu har nemlig et team med dedikerte pedagoger jobbet med Symbolprat-serien som finnes i Grid 3 til å inkludere tegn og videoer fra Tegnbanken. Dette har åpnet for en større brukergruppe og et rikere språk.

«Siden vi i Signo i stor grad kommuniserer med tegn ble det naturlig å finne ut om det var mulig å knytte tegnvideoene fra Tegnbanken til Grid, jeg tenkte det ville støtte elevens oppfattelse av symbolet der brukeren kunne tegnet fra før», sier Anne Beate Borud, lærer og initiativtager for arbeidet med tilpasningen. 

«Det kunne gjøre det enklere å få både symbol og tegn på de ordene som eventuelt var nye for brukeren. Fordelen med å avlese symboler og ikke bare tegn er at symbolene står der etter at tegnet er avsluttet – det muntlige kontra det skriftlige.»

Bilder av tegn er hentet fra Tegnbanken og gjengitt med tillatelse fra Statped. Statped har ikke ansvar for det faglige innholdet i dette produktet.

Teamet hos Signo Voksenopplæringen har fått støtte fra support-avdelingen hos Cognita for å få til alle funksjoner de ønsket seg. 

«Min elev fattet interesse for tegnene som kom opp når hun valgte symboler eller foto og hun repeterte tegnet hun så. I samarbeidet om nye sider og temaer på hennes Grid spurte jeg om det skulle være med tegn eller ikke, hun valgte ofte at det skulle være tegn med.»

Selv om tilpasningen var tiltenkt én bruker i begynnelsen har oppsettet som dominerer Tegnbanken med Symbolprat-serien gjort at det er 10 nye Grid-brukere hos Voksenopplæringen, hvor det er totalt 33 elever.

Inspirerende!

«Jobben de har gjort hos Signo er inspirerende og spennende», sier Gro-Solveig og kollega Lene Dåsvand Aanning. «Vi blir veldig glade for initiativet og bidrar så gjerne om flere trenger sparring rundt denne type problemstilling». Det inspirerte oss til å tilpasse flere oppsett med lignende funksjon. Så nå får du Voco Chat med Tegnbanken og PCS eller Widgit som en del av oppsettene som ligger klare i Online Grids

Voco Chat

Voco Chat egner seg for alle som har behov for større felter. Det er stort fokus på at ASK-brukeren her skal få god hjelp til å navigere seg frem til det en vil si ved hjelp av de pragmatiske starterne. Oppsettet er laget for å støtte brukere som ønsker å bidra i samtalen – enten ved å stille enkle spørsmål eller fortelle om seg selv til noen eller rett og slett ha en samtale med noen.

Voco Chat tegnspråk er nå tilgjengelig i både widgit og pcs symboler. Du finner disse oppsettene ved å legge til oppsett – online grids.

Les mer om Voco Chat her

Super Core

Super Core er et symbolbasert kommunikasjonssystem, bygd opp rundt kjernevokabularet vårt. Oppsettet gir tilgang til mer enn 2500 av de mest brukte ordene og frasene i språket vårt – organisert på en konsekvent og meningsfylt måte så det går raskere og lettere å finne ordene du trenger.

Med Super Core kan du velge vokabular tilpasset barn eller ungdom/ voksen. Er det på tide å gå fra barn til ungdom, kan du ta med deg det tilpassede innholdet inn i det «nye» vokabularet.

Logoped Ine Sørensen (logoped MNLL) har jobbet mye med Super Core og sier «Super Core har satt sammen det beste av to verdener: et stort ordforråd og en intuitiv måte å kombinere disse ordene til setninger. Programvaren er brukervennlig og lett å lære. Jeg anbefaler SuperCore til barn (og voksne) på forskjellige språklige nivåer.»

Les mer om Super Core her

Kjenner du deg igjen?

Har du tilsvarende behov for å tilpasse oppsettet til din bruker? Vi arrangerer webinar for individuell tilpasning, både for tekst og symbol-oppsett. Eller så er det enkelt å nå oss på 22 12 14 50 for en prat eller for å avtale et møte.