Endelig kan vi krangle!

– Brage må få si at noe bare er DRITT og KJEDELIG som alle andre unger. Å ta den muligheten fra han er ganske alvorlig!

Endelig kan mamma Bjørk og 10-åringen krangle gjennom Grid Symbolprat.

Skrevet av: Randi Nørstebø .     Foto: Christian Kehlet

Endelig kan vi krangle!

Etter å ha kommunisert med laminerte bildekort gikk familien Kehlet digitalt ved juletider. Verktøyet Grid med Symbolprat har gitt Brage en eksplosjonsartet utvikling på bare fem måneder. Fra enkeltord og pappkort kommuniserer han nå i lange setninger på Gridpad-en fra Cognita.

– Vi ser at vi har undervurdert Brages språkkompetanse, innrømmer mamma Bjørk Kehlet.

Oi!

De siste månedene har gitt menneskene rundt Brage utallige Oi-øyeblikk. Brage kan ikke høre. I tillegg setter autisme mange kjepper i hjulene på samspillet med omgivelsene:

– Vi satt ofte med en følelse av at vi misforsto og tenkte ofte; Er det virkelig dette Brage vil, forteller Bjørk.

Første løsning ble nettbrett med Grid og den enkleste versjonen av symbolprat. I symbolprat A kommuniserte familien med ett ords-ytringer.

– Du leter fram et symbol som blir tolket som et ønske:  “Jeg vil!” eller “Vil du?” Men du mister muligheten til å fortelle om noe du tenker på. Å snakke om noe vi husker, felles minner og felles fortid er en ganske viktig del av våre liv, mener mamma Bjørk. Og forklarer:

– Vi var for eksempel på en tur med dresin i fjor sommer. Det var en helt fantastisk tur! Brage gikk med sykkelhjelmen på i dagevis etter at vi kom hjem. Men vi manglet muligheter til å mimre sammen om den flotte turen.

Eksplosjonsartet utvikling

Dermed bestemte familien seg for å hoppe rett til Symbolprat D. En løsning med mange muligheter for de med stor språkforståelse.

Den første dagen Symbolprat D var i hus trykker Brage rundt på brettet i rasende fart og finner snart “aktiviteter” og “bowling” og deretter leter han fram “bil”.

– Neida, vi skal ikke kjøre til bowling igjen, beroliger foreldrene.

For den ene gangen Brage har prøvd seg på bowling var ikke spesielt vellykket, poengterer mor.

Brage og Bjørk med GridPaden

Mindre misforståelser

Men Brage gir seg ikke, fortsetter å trykke «bowling» og «bil» og faren foreslår til slutt å kjøre Brage til bowlingen. Vel fremme lyser gutten opp. Han ville virkelig tilbake til bowlinghallen, men ikke for å bowle. Selve bowlingen taklet han ikke så godt. Men han syntes det var fantastisk å studere maskinen som sender kulene tilbake langs parketten. Det var dette Brage ville oppleve på nytt.

Foreldrene var sikre på at bowlinghallen var et sted Brage aldri skulle sette sine bein med igjen. Gjennom Grid Symbolprat ble det klart at de hadde misforstått kommunikasjonen med gutten.

– Brage ville aldri ha kommet seg på bowling igjen dersom vi ikke hadde kunnet gå inn i et ferdig oppsett med så mange ord, slår Bjørk fast.

 

Bruker kreativiteten

Brage er veldig kreativ. Det hjelper han når han bruker Symbolprat:

– Her om dagen skrev Brage “bil” “dra”  og “strand” forteller mor. Det var ikke så vanskelig å tolke hvor gutten ville i sommerværet.

Men Brage brukte symbolet “dra” med en mann som drar på noe. Det er tydelig at han har mengdeforståelse og språkforståelse. Dermed fungerer Symbolprat perfekt.

– Vi har fått oss mange slike Oi-øyeblikk etter at vi fikk Symbolprat i hus, sier Bjørk.

Endelig en skikkelig krangel!

En stor opplevelse for mor er å endelig kunne diskutere med gutten. Eller rett og slett ta en krangel. Den første var en klassiker – den handlet om godteri.

–Det var fryktelig moro, smiler mor!

10-åringen var klar for søtsaker. Det var langt fra helg, men Brage går inn på Gridpad-en og trykker “mat” “softis” og “kake”.

“Nei”, svarer mor i Grid og henviser til lørdagsavtalen.

Brage gir seg ikke så lett og fortsetter å bestille kaker og godteri.

“Vil kake!”

– Vi prøver vanligvis å snakke i fulle setninger, forteller Bjørk. Det gjør jeg i starten nå også, og prøver meg med:“Nei, du kan få på lørdag. Det blir bra” osv.

Men etterhvert som diskusjonen utvikler seg blir det kun korte beskjeder:

“kake”

“nei”

“kake”

“nei”

– Og vet du hva! Det betyr ufattelig mye å kunne krangle når du har en 10-åring. Vi har jo to andre barn og jeg har aldri sett på det å krangle som noe positivt før jeg fikk oppleve det med Brage, forteller mor og utdyper:

– Det gir han en mulighet til å påvirke sitt eget liv i mye større grad enn tidligere!

 

Mulighet for å uttrykke følelser

Det er viktig å kunne uttrykke følelser. Med følelser er vanskelige å forstå og enda vanskeligere å beskrive. Grid Symbolprat gir Brage en mulighet for dette.

Mamma Bjørk har et ferskt eksempel:

Nå er det åpenbart at Brage liker å reise til bowlinghallen. En dag skriver han «kjøre» «bowling» og setter seg i bilen, klar for bowling. På mors agenda står det derimot husarbeid og brødbaking.

“Nei i dag skal vi bake brød. Vil du være med å bake brød eller koke grøt?” skriver mor på Gridpaden.

«kjøre, bowling» kontrer sønnen.

Slik går diskusjonen fram og tilbake helt til Brage gir opp og trykker “KJEDELIG!”

– Det var akkurat som å høre søsteren. Endelig kan vi diskutere og krangle!

Og det betyr så mye, smiler Bjørk Kehlet!

Symbolprat inn i fremtiden

Bjørk håper de en dag kommer dit at Brage kan si ting han husker og tenker på. Systemet legger opp til dette.

– Du kan trykke på tanker og fortelle hva du tenker, ønsker og tror. Og du kan bøye i tid. Å tenke på noe er en viktig del av vår menneskelig kommunikasjon, det å mimre sammen. Men det er en stor jobb å tilpasse verktøyet. 

Nå kombinerer familien Grid Symbolprat med tegnspråk.

– Noe av utfordringen er at kommunikasjon skal gå fort, for eksempel når vi er fem som sitter rundt bordet på taco-middager. Tidligere var ikke Brage en del av det å sende rundt. Det er han nå, men vi skulle nesten hatt en Grid hver, ler Bjørk, – For noe av suksessen med symbolprat er at søsken og foreldre bruker den.

– Dette kommer til å bli hans kommunikasjon lenge lenge framover.

Jeg tenker at Grid symbolprat skal følge Brage inn i voksenlivet. slik det er i dag:

Det å bygge opp en språkforståelse er dette viktig for.

Læreren er dum. LOL

Med Grid Symbolprat blir det enklere for Brage å sette grenser på en god måte. Han har folk på seg hele tiden. Det er fryktelig slitsomt å ha noen som alltid følger med.

Med Grid kan han kaste folk ut av rommet på en fin måte og si «Jeg vil være alene» i stedet for å måtte dytte de ut.

I Rask Prat kan han også legge inn raske meldinger som «Takk for maten», «Unnskyld meg» eller «Ha det bra».

– Men like viktig er det å kunne legge til LOL! og DRITT! og de ordene som ungene trenger å si. Vi har god hjelp av søsteren for å finne ut hvilke ord som må være med i vokabularet, forteller Bjørk.

Siden Symbolprat D gir deg muligheten til f.eks. å bøye verb gir det også mulighet for å si: “På skolen ville jeg bare perle men jeg fikk ikke lov. Læreren min er dum!”

– Alle andre barn får jo lov til å si slike ting! Alle andre barn krangler med foreldre og lærere. Det å nekte et barn dette er ganske alvorlig. Barn må kunne si «Dritt» og «LOL», sier Bjørk Kehlet.

Les mer om mulighetene i kommunikasjonsverktøyet Grid og det å snakke med bilder i Symbolprat A-D.