CO4_orig

CognITass

De digitale og tekniske fremskrittene har vært mange og store siden 80-tallet. Vi har fått tilgang til elektronisk kommunikasjon, sosiale medier og har mulighet til å få informasjon fra hele verden inn i vår egen stue med noen enkle tastetrykk. Dette gir enorme muligheter for mange mennesker!
Men for de som ikke mestrer verktøyene kan konsekvensene være ensomhet og skuffelse.

Cognitass er en forenklet PC med støtte for tid og struktur utviklet for personer med kognitiv svikt.

Kognitiv IT assistanse

Cognitass står for kognitiv IT assistanse. Personer med kognitiv svikt har ofte problemer med å navigere i systemer og undermenyer. Derfor har Cognitass enkel navigering og tydelige og få valg. Funksjonene er begrenset for ikke å forvirre. Kun basisfunksjoner er tilgjengelig.

Hjem-skjermbildet viser klokkeslett, dag, dato og aktivitetene for dagen i en tidslinje. Du får tilgang til de ønskede funksjonene via store tydelige felt til høyre på skjermen.

Tidslinjen:

Tidlinjen er nederst på skjermen. Her kommer dagens aktiviteter i rekkefølge og flytter seg mot NÅ-tidspunktet som er ved venstre skjermkant. Når en aktivitet starter, dukker bildet og teksten til aktiviteten opp på hele skjermen, for å forklare hva som skal skje, som en påminning og informasjon til brukeren.

Tilgjengelige funksjoner

Funksjonene kan deaktiveres om det ikke er behov for dem

Dato og klokke

Tydelig dato og klokke på førstesiden, som kan leses opp høyt ved behov.

Dagens plan

Dagens aktiviteter vises linjært nederst på skjermen, hvor skjermens venstre kant er NÅ-tidspunktet. Aktivitetene nærmer seg NÅ-tidspunktet etterhvert som tiden går, ventetiden blir et visuelt timeglass. Når aktiviteten starter, vises det stort på skjermen og kan varsles med lyd i tillegg om en ønsker det.

Veileder

Til hver aktivitet er det mulig å tilføye en veileder som forklarer gjennomføringen av aktiviteten med bilde og tekst.  Teksten kan leses høyt med talesyntese.  Denne funksjonen er også fin som kommunikasjonsstøtte for brukeren når det f.eks. er behov for å gi hjemmetjenesten instruksjoner om hvordan et måltid skal gjennomføres og hvilke spiseredskaper som er nødvendig for brukeren.

Kalender

Kalenderen gir oversikt over dagen og uken ved behov. Brukeren kan legge inn egne aktiviteter eller støttepersoner kan legge inn hendelser via web-portal.

Aktivitetsmaler

Maler for gjenbruk av aktiviteter med bilder og beskrivelse for å kunne gjennomføre aktiviteter på egenhånd. Informasjonen tilpasses brukerens behov og funksjonsnivå med foto, symboler og tekst. Teksten kan leses høyt med syntetisk tale.

Kontakter

Oversikt over alle kontakter som er registrert. Legges inn med bilde, navn, adresse, mailadresse og telefon. Enkelt å slå opp for brukeren. Info legges inn via web-portal.

Album

Bla i bilder som kan kategoriseres i egne album. Bilder som kommer som vedlegg fra mail legges automatisk i album. På hvert bilde kan det legges inn tekst som kan leses høyt med talesyntese.

Handleliste

Velg ut varer fra et stort bilderegister for å lage handleliste. listen spares og nye varer kan legges til helt til den skrives ut.  Da nullstilles listen.

Direktelink til vær

Været er nesten alle nordmenn opptatt av. Dette er en nyttig link både for informasjon og for kommunikasjon. Legg inn din posisjon eller andre ønskede steder via web-portal.

Direktelink til nyheter

Direkte link til favoritt avisen. Brukeren trykker på feltet og avisen kommer opp.  Navigering på siden kan skje ved scrolling eller bruk av piltaster.  Ved å markere et ønsket tekstavsnitt, kan innholdet leses høyt hvis syntetisk tale er installert.

Kabal

Kabal er fin hjernetrim og underholdning.

Gerd
Brukerhistorie

Kontakt med verden og livet

Gerd (86) var mye alene siden familien bodde i en annen by. Ved hjelp av Cognitass holder hun kontakt med barn og barnebarn og får bilder og historier rett inn på sin maskin hjemme i stuen.

Det er slett ikke så vanskelig å bruke e-post og Internett

Les hele historien

Anita_skjermbilde
Brukerhistorie

- Cognitass er fotfestet i hverdagen

– Uten Cognitass mister hun hele grepet på tilværelsen. Mor til Anita Sveen i Bodø er ikke i tvil. Hjelpemiddelet er holdepunktet i livet slik at Anita kan bo hjemme.

Les artikkelen

Produkter

Tilgjengelige produkter

Cognitass finnes i to versjoner: Kognisjon og Afasi. De inneholder de samme funksjonene, men Afasi-løsningen har i tillegg talesyntese og støtte for nærkommunikasjon for personer med afasi.

Afasi

Cognitass Afasi 13"

Bærbar enhet med berøringsskjerm som er tilpasset voksne som tidligere har snakket selv og som kan lete etter temaer og ord/setninger i kjente sammenhenger som kalender, album, kontaktliste og interesser på internett. Cognitass Afasi 12″ inkluderer talesyntese og fotobibliotek.

Afasi

Cognitass Afasi 22"

Den store skjermen er en berøringsskjerm.Enkelt å velge tekst som skal markeres på skjermen og leses opp. Cognitass Afasi 22″ inkluderer talesyntese og fotobibliotek.

CO
Egenprodusert

Made by Cognita

Vi er stolte av å ha utviklet Cognitass helt selv. Gründer Mona hadde idéen til Cognitass etter å ha jobbet med mennesker med kognitiv svikt i mange år. Utviklingsleder Håvar er ansvarlig for programmeringen av produktet.

Les mer om oss