GPE12

Øyestyring

Øyestyring er en betjeningsform som gir personer som ikke ellers kan betjene kommunikasjonshjelpemidler eller PC tilgang til det.

Hva kan man styre med øynene?

Med øyestyring kombinert med et tilleggsprogram, f.eks. Grid 3, kan man betjene de fleste programmer, apper og nettsider. Med Grid 3 og øyestyring kan man sende SMS, ringe, betjene omgivelseskontroll, skrive epost, snakke med talesyntese, surfe på nettet, eller bruke egne Grid-oppsett for YouTube, Facebook, Instagram og mye mer.

 

I kombinasjon med andre betjeningsformer

Øyestyring lar seg kombinere med andre betjeningsformer. Eksempelvis kan man benytte øyestyring til å flytte musepekeren rundt på skjermen mens man har brytere for å utføre selve museklikkene. Dersom man ikke har mulighet til å utføre museklikk manuelt kan man fremdeles gjøre dette med det som heter «dvelefunksjon», eller ved å blunke. Dvelefunksjonen gjør at man kan velge typen museklikk man ønsker å utføre og ved å dvele/fokusere på et felt på skjermen i en angitt tid, f,eks 0,5 sekunder, utføres klikket. Blunking fungerer på samme måte, når bruker ønsker å utføre et museklikk blunker man mens man ser på det feltet man ønsker å aktivere.

Kalibrering

For å få mest mulig nøyaktig bruk av øyestyringen har man i Grid 3 mulighet til å kalibrere øyestyringskameraet. Dette kan man gjøre direkte i Grid 3. Måten man kalibrerer et øyestyringskamera er ved at man med blikket følger en markør mens den beveger seg over skjermen. Dette er ikke noe man trenger å gjøre hver gang man skal bruke kommunikasjonshjelpemiddelet sitt eller jobbe på PC, men dersom man har endret posisjon eller satt maskinen man skal jobbe på i en ny vinkel kan det være lurt å gjøre en kalibrering. Selve kalibreringen kan tilpasses den individuelle bruker.

Justeringer

Er man ny til øyestyring eller av annen grunn har utfordringer knyttet bruken, kan man sette ned hastigheten på kalibreringen, forstørre kalibreringsfeltene, og minske antall kalibreringsfelter. For barn kan man endre markøren fra en svart prikk til en ballong eller en fugl, på denne måten blir forhåpentligvis markøren litt mer motiverende å følge og man får en mer nøyaktig kalibrering.

 

OSR-7 (2)
Brukerhistorie

Ola og Grid 3 med øyestyring

Ved hjelp av øyene og Grid 3 kan Ola kommunisere slik generasjon Y vil; chatte med venner og binge YouTube fra senga, uten hjelp fra andre.

Les artikkelen

Verdt å vite

Det er et par ting man skal være klar over før man benytter seg av øyestyring. Øyestyring kan være slitsomt. Det er en utypisk måte å bruke øynene på dersom man er helt ny til øyestyring. Som alt annet kan det ta tid og trening før man blir komfortabel i bruken av øyestyring. Det er altså helt normalt å oppleve å bli sliten til å begynne med. Med litt trening går det over og man vil oppleve at man blir mer effektiv i bruken av øyestyring.   

Forhold

Man skal også være klar over at sterkt sollys og briller, spesielt progressive glass, kan by på en utfordring når man skal bruke øyestyring. Dette er fordi øyestyring fungerer på den måten at øyestyringskamera sender ut et infrarødt lys som reflekterer i øynene til bruker og tilbake til kameraet. Ved hjelp av denne refleksjonen klarer kameraet å spore blikket til bruker på skjermen. Sollyset kan forstyrre denne refleksjonen og brilleglass kan endre skjæringspunktet i denne refleksjonen sånn at sporingen blir mindre nøyaktig.

Når det kommer til brilleglass skjer ikke dette alltid, og man vet sjeldent på forhånd om brilletypen man bruker vil være forstyrrende. Derfor er det alltid lurt å prøve øyestyring med de brillene man bruker sånn at man finner riktig kamera.  Det finnes mange forskjellige øyestyringskameraer å velge mellom så vanligvis finner man et som fungerer til sitt bruk, og heldigvis er Grid 3 kompatibelt med de aller fleste kameraene på markedet.

Alternativer til øyestyring

Nano Hodemus

Hodemus Nano er et kamera som plasseres over skjermen. Kameraet følger en liten reflektor som kan festes i pannen, på en cap eller på briller.

Quha

Trådløs gyroskopisk mus som kan styres med hode, hånd, fot eller andre steder på kroppen. Veier kun 23 gram.

Brainfingers

Betjener PC med hjernens minimuskler og elektriske signaler.

Veileder

Hvilken betjeningsform passer meg? Hva er viktig å tenke på. Les med i vår veileder

Vi hjelper deg så gjerne

Øyestyring kan helt sikkert fremstå komplisert og utfordrende når man først skal sette seg inn i det, spesielt ettersom man ofte må sette seg inn i et nytt kommunikasjonshjelpemiddel samtidig. Har man utfordringer knyttet til øyestyring eller det er noe man lurer på er det bare å kontakte oss i Cognita.

Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for de som benytter seg av øyestyring med å komme i gang, eller være behjelpelige dersom det skulle dukke opp utfordringer underveis. Øyestyring er et fantastisk alternativ for personer som ikke kan benytte andre betjeningsformer og kan være med på å øke selvstendigheten i hverdagen.

Kontakt oss

Har man behov for hjelp har derfor Cognita en supporttelefon man kan ringe: 22121450, eller man kan sende oss en mail på: info@cognita.no

Terskelen for å kontakte oss skal være så lav som mulig, vi vil veldig gjerne hjelpe dersom det er behov for det!