Grid gir frihet og privatliv
Sykdommen har stjålet de aller fleste mulighetene for selvstendighet for Ola Schrøder Røyset. Men så fant han Grid 3.
Ved hjelp av øyene og Grid 3 kan han kommunisere slik generasjon Y vil; chatte med venner og binge YouTube fra senga, uten hjelp fra andre.
– Kort sagt vil jeg ha tilgang til alt det internett har å by på,
forteller Ola
Det er det naturligste i verden for en 24-åring. For Ola byr det på utfordringer. Spinal muskelatrofi gjør at musklene svinner hen. Det har de gjort jevnt og trutt hele livet. Tilbake har han kraft til tommel og pekefinger, nok til å styre rullestolen dit han vil. Fortsatt argumenterer han på klingende sunnmørsk. Men Ola planlegger for dagene som vil komme:
– Jeg vet at jeg vil miste evnen til å snakke etterhvert. Og da er det viktig at øynene mine har vent seg til å bruke dette øyestyringssystemet fort nok, forteller han og ser mot GridPaden.
Vil si akkurat det jeg vil
Det tidligere bystyremedlemmet i Ålesund kommune kommer til å ha like mye på hjertet selv når taleevnen blir borte.
– Hvis jeg ikke får sagt det jeg vil, får jeg angst, tror jeg. Assistenten i bakgrunnen humrer, men for Ola er det ramme alvor. Som politiker og konsulent er han ikke interessert i å måtte ta til takke med andres måte å ordlegge seg på.
Null privatliv
Ola klarte å bevege seg mer før, men etterhvert som han vokste, mistet han muligheten til for å bruke data og mobil. Nå trenger han assistenter hele døgnet. Ikke minst om han ønsker å kommunisere over nettet. Det har gått hardt ut over privatlivet.
– I ca tre-fire år kommuniserte jeg kun via andre. Jeg sa til assistenter hva de skulle skrive i e-poster og SMS-er. Det var utfordrende. I alle fall hvis du vil ha et privatliv, forklarer Ola og legger til at det heller ikke er helt greit at assistentene får oversikt over vennenes privatliv.
Styrer alt med øynene
– Så da måtte jeg ha en øyestyringsenhet. Det hadde jeg prøvd tidligere også, som 12-åring, men da var ikke teknologien kommet så langt, forteller han. Ola hadde prøvd det meste som fantes innen øyestyring da han plumpet borti Cognita og GRID 3. Han ble imponert:
– For min del fungerte andre øyestyringssystemer helt ok. Problemet var bare at de ikke var tilpasset en ung person. Innholdet var lagd for en som har problemer med å kommunisere ved å snakke. Og that´s it. Problemet mitt er ikke at jeg ikke kan prate. Jeg vil sjekke Facebook, kikke på YouTube og ha tilgang til hele internett med uten at noen skal gjøre det for meg, understreker Ola.
– Takk Gud at det var det en person på hjelpemiddelsentralen i Trondheim som skjønte hva jeg pratet om.
- Ola med hans GridPad EYE 13″
Kvantesprang
Som konsulent i assistansefirmaet Prima Assistanse er Ola godt orientert om hjelpemidlene som finnes. Når han fikk prøve ut GRID ble han positivt overrasket: – Det var så stor differanse i forhold til konkurrentene, sier han og forteller at det vanligvis ikke er store forskjellene på kvaliteten på hjelpemidler som heiser på biler og takskinner.
– Når det kom til GRID var forskjellen ekstrem! Ola sammenligner det med når den første iPhonen kom og det tok lang tid før andre kom etter. – Et slikt kvantesprang føler jeg GRID-pad er!
YouTube på senga
– Jeg kan vise deg, sier Ola og kjører bort til GRIDpaden. Ola går inn på GRID utforsker, stiller inn avstanden til øyene, og scroller nedover med øynene. Det går raskt. – Jeg bruker mest funksjonen “rask prat 3”, viser Ola og scroller gjennom noen av mulighetene: Melding, E-post, Nettleser, Kalkulator, Musikk og video, Twitter, Facebook, YouTube….
Ola flytter markøren og venstreklikker med øynene. Blar seg nedover med øynene. Skriver en tekst. Drar og flytter, dobbelklikker. Alt med øyene. Forklarer: – For min generasjon er det viktig med nettforum og chattesider. Eller Skype.
– Jeg ligger ofte i senga. Ser på TV, sover eller bruker GRIDpad-en. Jeg gjør det samme som alle andre.
Skriver seg inn i GRID
– Det eneste jeg gjorde da jeg startet med GRID var å flytte rundt på appene for å tilpasse det slik jeg ville ha det. Det som tar mest tid er å tilpasse ordforrådet til å passe til slik jeg ønsker å snakke. Jeg har en tendens til å bruke litt spesielle ord og det har jeg tenkt å fortsette med selv etter at jeg har sluttet å snakke selv, forklarer Ola.
For man må skrive seg inn i GRID. Etterhvert vil systemet tilpasse seg Olas måte å formulere seg på og prediktere hva han skal skrive. Det vil gå raskere og raskere.
Ungdommen vil ta det lett
Å starte opp med et nytt kommunikasjonssystem er ikke bare lett. Det er Ola tydelig på. Han antar at det går kanskje et år fra du blir skikkelig vant til GRIDen og kan bruke den raskt. – Ja, det er krevende i begynnelsen. Og derfor var det viktig for meg å begynne nå. Nå er jeg på ca 0,40 sek per valg. Og har vært nede i 0,20 sek per valg. Jeg klarer å holde på en time om gangen. For det er krevende.
– Jeg har lært meg opp selv. Og for den yngre generasjonen går det enda raskere vil jeg tro. Jo mer man sikter mot den yngre garde, jo mer muligheter vil det vært naturlig å ha inne i GRID-en.
Sin egen DJ
Ola fortsetter demonstrasjonen: – Jeg kan ringe herfra, og sende SMS. I tillegg er det en fin alarmfunksjon nede i hjørnet som gjør at du kan legge inn naboen eller 113 eller noen du vil skal få beskjed dersom assistenten svimer av for eksempel, spøker han.
– Den største fordelen med GRID er det å kunne gå raskt inn og kommunisere med andre. Det å kunne gi korte beskjeder.
– Eller å kunne bruke Spotify, og kunne skifte sanger sjøl. Jeg kan koble til anlegget mitt via mobilen og skifte sanger selv. Så slipper jeg be noen hente mobilen, søke opp en sang og så spille den av.
Multitasking
Foreløpig er GRID bare noe Ola har hjemme i leiligheten i Trondheim. På farten er han fortsatt prisgitt assistentene. Men det er lys i tunnelen: – Snart får jeg ny rullestol som jeg kan ha med GRID på. Da kan jeg multitaske som bare det! Det som er kjipt nå er at jeg må be folk vente fem timer til jeg er hjemme så kan jeg sende de en melding uten at hele verden hører på.
Ønsker seg tilgang til alle apper
Ola har også en drøm: – Det hadde vært flott om GRID var kompatibelt med apper som for eksempel Wordfeud og Candy Crush. Jeg ble hekta på candy crush på videregående og har vært hekta siden, forteller Ola. Men understreker at han klarer seg fint selv om ikke alle løsningen er optimale.
– Nå er det viktigste å kommunisere, understreker Ola Schrøder Røyset.
Artikkelen er skrevet av Randi Nørstebø
Foto: Randi Nørstebø, Karianne Kvalvø Kulø, Grid 3