Hvem er du?

Det er spennende å møte nye mennesker. Alle har sin historie som har formet dem. Du får et forhold til en person du vet noe om. Har dere felles interesser?  Hvor kommer du fra? Hva har du jobbet med? Har du barn og barnebarn? Noen liker å fortelle om seg selv og andre vil helst ikke si så mye, men noe kan alle fortelle – også personer med afasi. Alle med sin egen historie og sin egen diagnose. Men hvordan bli kjent med personen – og ikke diagnosen?

Hvem er du?

Artikkelen er skrevet av Mona Falck Lines, som har jobbet med og utviklet kommunikasjonshjelpemidler siden 1985. I dag jobber hun som selvstendig konsulent for privatpersoner som har behov for bistand til å tilpasse kommunikasjonshjelpemidler ved afasi. Vil du vite mer? Ta kontakt med Mona via mona@abstradukt.no

Mona Falck Lines

Hvilken hjelp kan du få?

På dagsenter eller rehabilitering treffer man mange nye mennesker. De som blir sittende alene får nok ikke alltid en god opplevelse. Er det bena som har sviktet forstår vi at en rullestol er et nyttig hjelpemiddel. Har hørselen sviktet er et høreapparat helt naturlig.

Er diagnosen afasi er det dessverre ikke mange ennå som har et hjelpemiddel for kommunikasjon. Men alle med denne utfordringen har rett til å få låne et hjelpemiddel fra NAV. Hjelpemiddelet Grid 3 med afasioppsett kan være et godt valg. Her kan historien legges inn og ved trykk på ulike felter vil historien bli fortalt så alle kan høre.

Grid 3 med Afasioppsett

Identitet

Hvis jeg ikke kan fortelle noe eller stille spørsmål, er jeg et skall uten innhold. Svært lite interessant og mange vil nok oppfatte meg som litt dum, kanskje? Men jeg har min historie som fyller skallet med den jeg er. Historien er viktig å få med seg i et kommunikasjonshjelpemiddel.  Den kan gjøres kort eller lang, men muligheten til å fortelle om seg selv er viktig for å vise sin identitet. Det kan starte enkelt med navn og alder, utvides med familie og bolig og så er det bare å fylle på med det som er viktig for meg. 

Hva skjedde?

Sykehistorien, det som førte til at jeg fikk afasi er noe veldig mange er interessert i å høre. Her kan det også være fint å bidra til å opplyse om hva afasi er og at det ikke er smittsomt? Gi gode råd for hvordan vi kan kommunisere på beste måte.

Lurer på

Hjelpemiddelet er også nyttig for å kunne stille spørsmål til leger og pleiere, hjelpere og andre. Hva heter du? Hart du vært her lenge? Jeg ønsker meg et rehabiliteringsopphold. Jeg liker ikke pizza, kan jeg få noe annet?

Like nyttig som en rullestol

Jeg var på et sykehjem engang for å treffe en person med afasi. Jeg hadde med meg en Gridpad med Grid 3 og afasioppsett for vi skulle se om det kunne være et nyttig hjelpemiddel for han. Han virket overhode ikke interessert og så mest ut som han ville gå et annet sted. Jeg spurte om jeg kunne ta et bilde av han og han ga meg et nølende OK. Jeg tok bildet med Gridpaden og skrev «Jeg heter Arne.»  og  «Hva heter du?» Jeg la maskinen foran han og etter noe nøling trykket han på bildet av seg selv – flere ganger. Ja, han het Arne. Da han trykket på neste felt, måtte jeg si som sant var at jeg heter Mona. Så enkelt. Han ble litt mer tilstede og så på andre bilder som lå der. Trykket ikke på noen før han kom til bildet av et glass. Trykket, men det kom ingen lyd, men mange nye bilder opp. Han så igjennom og trykket på et ølglass og maskinen sa jeg har lyst på øl. Da kom det et smil og jeg så at han hadde forstått nytten av hjelpemiddelet.

Situasjonsbetinget

For en person med afasi er det ikke nødvendig å bruke et kommunikasjonshjelpemiddel i alle situasjoner.  Hjemme, med folk som kjenner rutiner og behov er det ikke nødvendig før et mer uvanlig spørsmål dukker opp og hjelpemiddelet kan være nyttig for å komme frem til tema som samtalepartneren kan stille spørsmål om for komme i mål.

Brukes ved behov, men i den situasjonen er det viktig at det har vært trent på å finne frem til temaer.

Veileder

Mona har utviklet en veileder for pårørende til peroner med afasi. Ønsker du å få tilsendt en i posten? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg så gjerne.

Afasiforbundet

Ønsker du å få mer info om Afasi og hvilken hjelp man kan få? Kontakt Afasiforbundet.