Fargekoder til hele familien

Fargekoder har lenge vært et verktøy når man arbeider med barn og unge med autisme og ADHD. Verdien i det visuelle er langt sterkere enn ord, og fargene gjør det lettere å orientere seg i en travel hverdag. Dette har familien Andersen valgt å utnytte på en litt annerledes måte. Her er det nemlig familien som har fått fargekoder, og det er en stor hjelp for Zander på 10 år, som har ADHD og autisme.

Skrevet av Rikke Andersen, mor til Zander

 

Fargekoder til hele familien
Behov for struktur

Zander har et stort behov for struktur, og derfor er det viktig for ham å ha en oversikt over hva resten av familien gjør. Familien har tidligere brukt piktogrammer og andre tavlesystemer, men dette fikk Zander til å føle seg annerledes. Han ble ofte irritert på hjelpemidlene, fordi han var alene om at bruke dem.

Familien forsøkte derfor at finne et verktøy, som kunne forenes med noen av Zanders interesser og på den måte skape motivasjon. Zander interesserte seg for teknikk, og de begynte å se på digitale verktøyer. Valget falt på Mobilize Me:

Det har vært spesielt viktig for oss å bruke ulike fargekoder. Zander vil gjerne vite hva hele familien gjør, og derfor legger vi inn avtaler for hele familien med ulike farger. Lillesøster Lea på 6 år er f. eks rød, mor er gul og far er grønn. Avtalene som er felles er hvite. Det er et genialt system, og vi har stor glede av det.

Selvstendighet og styrket selvtillit

Utover fargekodene er familien også fornøyd med at man kan bruke ulike bilder i verktøyet, så man ikke er ”begrenset av piktogrammer”. Mobilize Me er så enkelt bygget opp at Zander selv kan være med til å planlegge dag sin, noe som styrker hans selvtillit og lar ham bruke sin tekniske interesse. Hvis en mal har vært brukt for lenge, finner Zander f. eks selv nye bilder, og gjør på den måten aktivitetene interessante igjen.

Han føler mestring av verktøyet, og funksjonen maler gjør det enkelt for ham.

Ro og fokus

Slik som de fleste andre brukere, benytter Zander primært Mobilize Me for å få et overblikk over hverdag sin og til at huske ulike aktiviteter og gjøremål. Zander har nå brukt verktøyet i halvannet år, og selv om han ikke lengre behøver å se på Mobilize Me så ofte, så gir det ham en sikkerhet ved å kunne logge på i løpet av dagen.” Han har fått mere ro, og han kan holde fokus på det han skal”, forteller hun.

” De fleste barn blir tiltrukket av en skjerm, og vi kan da utnytte denne fascinasjonen konstruktivt”. 

Zanders glede ved verktøyet spres, så lillesøster Lea har også begynt å bruke det innimellom.” Du behøver jo ikke at ha en diagnose, det er genialt” sier Rikke, og utdyper, ”De fleste barn blir tiltrukket av en skjerm, og vi kan da utnytte denne fascinasjonen konstruktivt”. Familien er i gang med at introdusere Mobilize Me på Zanders skole, og de er sikre på, at verktøyet vil hjelpe dem mange år fremover.