– Cognitass er fotfestet i hverdagen

– Uten Cognitass mister hun hele grepet på tilværelsen. Mor til Anita Sveen i Bodø er ikke i tvil. Hjelpemiddelet er holdepunktet i livet slik at Anita kan bo hjemme.

Skrevet av: Randi Nørstebø. Foto: Randi Nørstebø/ Cognita

– Cognitass er fotfestet i hverdagen

Hjemme hos Anita Sveen (41) i Bodø har de en litt spesiell tidsregning. Mor og datter regner ikke tiden i år etter Kristi fødsel. De regner tiden i før og etter Cognitass kom i hus.

 

Frustrerende tid for alle

Anita har en psykisk utviklingshemming som gjør at hun mangler tidsbegrep. Hun har også vanskelig for å snakke og å lese lengre tekster. Før Cognitass var dagene preget av frustrasjon. Og utallige telefoner til familie og støtteapparat. – Jeg ga opp å telle telefonene, forteller moren, Berit Westeng Sveen. – Det kunne komme en telefon det ene minuttet; “Når skal jeg gå?” Og så en ny telefon to minutter senere. “Skal jeg gå nå?” Slik gikk det fra morgen til kveld. Det er klart det var utrolig slitsomt og stressende for alle, understreker hun.

 

Cognitass gir selvstendighet

Anita, moren Berit og assisten Annett Vikstrand tar i mot Cognita i leiligheten rett utenfor Bodø sentrum. Her bor Anita alene og lever så selvstendig hun kan. Det hadde hun ikke kunnet uten Cognitass. De er ikke i tvil de tre; Det er et før og etter 20. januar 2006. Datoen da Anita fikk sin første Cognitass.

 

Anita, moren Berit og assistenten Annett Vikstrand

– Før visste jo ikke Anita hvor mye hun rakk å gjøre på fem minutter, ti minutter eller et kvarter. Hun visste ikke hvor lenge det var til hun skal på jobb eller treffe venner. Hun var og er avhengig av en veldig strukturert hverdag, forklarer Berit Westeng Sveen.

 

– Det dreier seg om mestring eller ikke mestring. Ikke sant, Anita, spør moren henvendt til datteren i lenestolen.

 

– Jo!

 

Hjelp med tidsbegrepet

Nå har de alle, både Anita, familien og hjelperne fått en ny hverdag. Alle hjelper til med å oppdatere Cognitass med alt som skal skje og hvem Anita skal forholde seg til.

– Cognitass er nøkkelen, sier mamma Berit, og forklarer: – Der legger vi inn når Anita skal spise frokost, når miljøtjenesten kommer, hvem som kommer, når hun skal kle på seg ytterklærne, når hun skal gå på jobb og alle andre aktiviteter gjennom hele dagen helt til hun legger seg.

 

Personifiserer Cognitass

– Fordi Anita ikke kan lese skikkelig legger vi også inn bilder av personene som hun skal treffe, som fysioterapeuten og legen hennes. Vi legger inn bilder av stedene hun skal på og hendelser. Vi bruker mest hennes egne bilder men også Cognitass-bilder når vi ikke har selv, forteller Berit. I løpet av alle disse årene har de jobbet kontinuerlig med å skreddersy hjelpemiddelet til Anitas behov.

 

Anita kan ikke lese mer enn korte ord, men hun forstår ord når de blir lest høyt. Cognitass har en egen les høyt-funksjon som gjør at hun kan få opplest tekster fra sider hun er interessert i, og Anita pløyer gjennom alt fra matsider, lokale nyheter i Avisa Nordland til bloggen til Treningsfrue. Ja, og så siste nytt om fotballfavoritten Bodø/Glimt.

 

Etter tidsplanleggeren er det internett som er hyppigst i bruk på Cognitass. Deretter kommer de viktige veilederne.

 

Viktige digitale veiledere

– Dette er jo selve hovedmøbelet, forteller mor Berit og går bort til Cognitassen som står midt i stua.

 

Anita rusler også bort og viser hvordan veilederen fungerer med en vaffeloppskrift. Hvert trinn er illustrert steg for steg med bilder fra Anita på kjøkkenet. Det er ingen tvil om hva som er neste oppgave før vaflene står på bordet. – Slik kan Anita forholde seg til det, forklarer moren.

 

– Ja akkurat vafler er allerede ganske automatisert da, ler Annett. – Det blir jo det etter mange nok ganger, fortsetter hun. Men det er også et viktig poeng. Å kunne være trygg på hvordan man gjør en oppgave, og til slutt mestre den på egenhånd.

 

Moren forteller at Anita liker å gå på fotballkamper, og da ligger veiledere for når man må starte å pakke med seg det som skal med og hva som skal pakkes ned. Så er er Anita klar til å følge favorittlaget Bodø/Glimts kamper.

 

Avtaleboka

Den aller viktigste funksjonen for Anita er tidsplanen. Alt som skal skje av faste og ikke faste hendelser er plottet inn i Cognitass. Oppdateringene kan gjøres fra hvor som helst.

– Det er jo ganske mange små og store hendelser i løpet av en dag. Det plinger og popper opp meldinger helt fra det er på tide å stå opp til det er på tide å gå til sengs. Alt vi kommer på går inn i Cognitass for å lette hverdagen for Anita, forteller Annett.

 

– Og er det noe vi har glemt å legge inn,  er Anita rask med å fortelle meg det, ler moren.

 

De tør ikke tenke seg et liv uten Cognitass, men fikk et lite innblikk i hvordan det ville vært en gang det tok noen dager mellom den gamle Cognitass tok kvelden og ny maskin var på plass.

 

– Da så vi virkelig forskjellen på mestring og ikke mestring, forteller mor Berit. – Ikke sant, Anita. Vi kan vel si at vi alle har fått et bedre liv med Cognitass?

 

Jo!

 

De ønsker at flere får hjelp til å strukturere hverdagen.

 

– Jeg opplever at noen av vennene til Anita har samme problem med tid som hun har. Men de har det ikke like greit som henne når de ikke har et verktøy som Cognitass å holde seg i, sier Berit Westeng Sveen.